Tariczky Endre Régészeti Kiállítás és Kutatóbázis

Tariczky Endre Régészeti Kiállítás és Kutatóbázis

Felújítási munkálatok miatt zárvaFelújítási munkálatok miatt a Tariczky Endre Régészeti Kiállítás ideiglenesen zárva tart.

Megértésüket köszönjük.

Bemutatkozás

Tariczky Endre Régészeti Kiállítás Kutató- és Raktárbázis

Első kiállításunk termeiben alapítóink 19. századi gyűjteményéből és a 21. századi ásatásaink legszebb leleteiből készült válogatás tekinthető meg. A Majoros-halom III. lelőhelyen előkerült bronzkori tömegsír és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház udvarán előkerült 19. századi fazekasműhely hulladékgödre sok-sok érdekes információval szolgált a Város 7000 éves történelméről. A vitrinekben és sírrekonstrukcióban bemutatott tárgyak mellett saját kezűleg ki lehet próbálni a régészek, antropológusok és restaurátorok munkáját.

Felújítási munkálatok miatt a Tariczky Endre Régészeti Kiállítás ideiglenesen zárva tart.
Belépőjegyek
Felnőtt jegy 1000 Ft
Kedvezményes jegy (Diák, Nyugdíjas) 500 Ft
Kombinált felnőtt jegy 3 múzeumba 3 napig érvényes:
(Kiss Pál Múzeum, Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, Darabos László Néprajzi és Helytörténeti Kiállítás)
2 000 Ft
Kombinált kedvezményes jegy 3 múzeumba 3 napig érvényes:
(Kiss Pál Múzeum, Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, Darabos László Néprajzi és Helytörténeti Kiállítás)
1 000 Ft
Múzeumpedagógiai foglalkozás, kézműves foglalkozás: 1000 Ft
Csoportos tárlatvezetés: 3 000 Ft
Fotózás, videofelvétel készítés: 2 000 Ft

5350, Tiszafüred, Örvényi út 11.

Tel.: +36-59-351-244

E-mail: info@kisspalmuzeum.hu

Tariczky Endre Régészeti Kiállítás Kutató- és Raktárbázis

A “régiségeket” Tiszafüreden és környékén először a Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet gyűjtötte össze. Az öntevékeny szervezet létesítését 1872-ben Tariczky Endre (1818-1912) tiszafüredi római katolikus plébános vetette fel, aki régészeti ásatások megszervezésével, megvalósításával országos ismertségre tett szert a korabeli tudományos életben. A hivatalosan 1877-ben megalakult Egylet célja „a régiségek ásatása, a régészeti ismeretek terjesztése, s a régészet iránti érdekeltség fejlesztése, ápolása, régészeti szakkönyvtár és régiségtár létrehozása” lett. Az Egylet gyűjtőterülete a Közép-Tisza mentére terjedt ki: Tiszarofftól és Kőtelektől egészen Egyekig, Poroszló térségéig. A rohamosan gyarapodó emlékanyagot négy fő csoportba sorolták: az éremgyűjtemény, a régiségtár, a vegyes tárgyak és a könyvtár alkotta a főbb egységeket. Az Egyesület másik éltetője Milesz Béla (1843-1912), a református iskola tanítója volt, aki szakmai precizitással dokumentálta a begyűjtött leleteket. A két lokálpatrióta tevékenysége több mint három évtizeden át határozta meg Tiszafüred kulturális életét.

Az 1960-es években a Régészeti Egylet gyűjteménye a Damjanich János Múzeumba került Szolnokra, így teljesen eltűntek a Város kulturális életéből és emlékezetéből. 2018-ban kölcsönöztünk ki ezek közül néhányat először a „Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei” című kiállításunkhoz, amelyet ma is megtekinthetnek a Kiss Pál Múzeum főépületében a Lipcsey-kúriában. A leletek többsége azonban még a szolnoki raktárban maradt, ezért amint lehetőségünk adódott 2020-ban a régészeti tevékenység folytatására azonnal elhatároztuk, hogy igyekszünk alapítóink örökségét teljes egészében visszahozni Tiszafüredre.

A Kiss Pál Múzeum 2021 tavaszán kapta meg az egykori gyermekorvosi rendelő épületét az Önkormányzattól a régészeti feladatellátási tevékenységének a biztosítására. A raktározási és restaurálási feladatok mellett fontosnak tartjuk, hogy egy nyitott kutatási, oktatási, szabadidős és kulturális helyszínként működjön ez az új intézmény, amelyet városunk első kiemelkedő kutatójáról, a polihisztor lelkészről Tariczky Endréről neveztünk el.

Évezredes időutazás a Tisza-tó partján

A természeti szépségeket és szabadidős elfoglaltságokat keresve, izgalmas történelmi programokkal is találkozhatnak a turisták a Tisza-tónál. A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum legújabb régészeti kiállítása a jégkorszaktól a középkor végéig terjedő időszakon vezeti végig a felfedező kedvű látogatókat, a Tariczky Endre Régészeti Kiállítás, Kutató- és Raktárbázis épületében, az Örvényi út 11. szám alatt. A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program pályázati támogatásának köszönhetően az épületben jelentős felújítások történtek és egy élményközpontú, korszerű régészeti kiállítás jött létre 2023-ban.

A Tiszafüredi járás területén számos mezőgazdasági, ipari és turisztikai beruházás kezdődött el az elmúlt években, amelyek sok régészeti lelőhelyet érintettek. A területi múzeum munkatársai ilyenkor a jogszabályok által előírt régészeti szakfelügyeletet látnak el. A terepi munkát követően a leletek restaurálása, feldolgozása és tárolása ebben az Önkormányzat által biztosított új múzeumi épületben zajlik, amely a fejlesztésnek köszönhetően a kutatás mellett most már kiállítások és egyedülálló oktatási programok helyszíne is lehet.

A 19-21. századi tiszafüredi régészeti feltárások legértékesebb leleteit bemutató látványos kiállítás az egész család számára vonzó kikapcsolódást jelenthet. Az első teremben egy életnagyságban rekonstruált jégkorszaki gyapjas mamuttal találkozhatunk, amelyet a Tiszaörvényen előkerült állkapocs maradvány segítségével készítettek el a paleontológus szakértők. A 2020-ban feltárt egyedülálló bronzkori tömegsírt és a hozzá kapcsolódó antropológiai kutatásokat egy látványos film és sok szemléltető eszköz kipróbálásával fedezhetik fel a látogatók. A gyermekek a több ezer éves időutazás során a régészek munkájába is belekóstolhatnak az ásatási sarokban.
A második teremben Tiszafüred géniuszának, Tariczky Endrének a dolgozószobájába pillanthatunk be, aki a legelső lelkes, felkészült kutatója volt a Tisza-vidéki régiségeknek a 19-20. század fordulóján. Neki köszönhető a helyi Régészeti Egylet, a későbbi múzeum megalapítása is. A falon elhelyezett képernyőn keresztül személyesen meséli el izgalmas felfedezéseinek a történetét.

A következő helységbe átsétálva a 2021-2022-ben előkerült legújabb régészeti leleteket tekinthetik meg a látogatók. A tiszaörvényi Templom-domb középkori sírjai és Nyúzó Gáspár 19. századi fazekasműhelyének a hulladékgödre sok-sok érdekes pillanatot idéz fel az elmúlt évszázadokról. A fiókokat kihúzva mi magunk is megérinthetjük az eredeti tárgyakat, megoldásokat keresve az interaktív feladatokra. A multimédiás érintőképernyő pedig további felfedezésekre érdemes tiszafüredi helyszíneket javasol múltunk megismeréséhez.

A klasszikus múzeumi programokat, élő múzeumpedagógiai foglalkozások egészítik ki a kertben álló honfoglalás-kori jurtában és a most felújított tantermekben. A régiség- és természetbúvár laboratóriumban az antropológusok munkájával, a bronzkori tömegsír eredeti leleteivel ismerkedhetnek meg közelről az érdeklődők. A mikroszkóp alatt pedig a környező növény és állatvilág legapróbb részleteit is megfigyelhetjük. A kézműves műhelyben a hagyományos füredi fazekas mesterség mellett sokféle történelmi témájú alkotó foglalkozás zajlik a csoportok számára.

Támogatóink

  • Tiszafüred Város Önkormányzata
  • EMMI Járásszékhelyi Múzeumok Pályázata
  • Lechner Tudásközpont
  • Nemzeti Kulturális Alap
  • ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet
  • ELTE TTK, Embertani Tanszék
  • Damjanich János Múzeum, Szolnok
  • Déri Múzeum, Debrecen
  • Tariczky Endre Alapítvány