Régészet

Régészet

A Kiss Pál Múzeum már megalapításakor fontos kutatási feladatokat látott el a régióban. A régészeti, helytörténeti és néprajzi gyűjtőmunka mellett átfogó tanulmánykötetek is rendszeresen készültek az elmúlt évtizedekben. Szeretnénk ezt a lelkes és gazdag eredményeket felmutató munkát a jövőben is folytatni, hiszen a mai modern múzeumok munkájának is három alappillére van: a gyűjtés, a bemutatás és a kutatás.

Csatlakoztunk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum országos kutatási programjához, amely célul tűzte ki az I. Világháború adatbázisának a létrehozását.

A Darabos László által Tiszaörvényen összegyűjtött helytörténeti és néprajzi tárgyak feldolgozása és egy kiállítás előkészítése, amely 2020-ban fog megnyílni pályázati forrásoknak köszönhetően.

A Tisza-tó körül elhelyezkedő települések régészeti leletanyagának az összegyűjtése, dokumentálása, adatbázis létrehozása és a válogatott anyagból egy kiállítás előkészítése, amely 2020-ban fog megnyílni pályázati forrásoknak köszönhetően.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház berendezésének bővítése, információs anyagok elhelyezése, a látogatóbarát és múzeumpedagógiai szolgáltatások bővítése, pályázati forrásoknak köszönhetően.

A raktár átköltöztetéséhez kapcsolódóan a néprajzi, történeti, képzőművészeti, természettudományi gyűjtemény teljes revíziója és digitalizálása 2019 őszére befejeződik. A szükséges restaurálási munkálatok 2020 végére fejeződnek be.

Terveink szerint egy önálló régészeti gyűjtemény is létrejön a Múzeumban, amelyben a Tariczky Endre által a 19. században gyűjtött tárgyak, ill. a későbbi leletmentések értékes ásatási leletei mellett, az elkövetkező évekre tervezett régészeti feltárások eredményei is bekerülnek majd.

A Kiss Pál Múzeum 13 környező település (Abádszalók, Nagyiván, Tiszabura, Tiszabő, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszagyenna, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaroff, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős és Tomajmonostor) területi múzeuma, ezért szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatainkat a települések önkormányzataival, oktatási intézményeivel és civil szervezeteivel. Néprajzi és helytörténeti dokumentumok gyűjtésére, a hagyományok még élő részeinek a dokumentálására ösztönöznénk őket, amelyhez természetesen szakmai segítséget nyújtunk nekik. A gyűjteményünkben lévő és ezekről a településekről származó tárgyakat külön adatbázisban fogjuk kezelni, így a szakmai feldolgozásuk eredményesebb lesz.

2009 - 2018

Kiss Pal muzeum publikaciok

2001 - 2008

Kiss Pal muzeum publikaciok

1979 - 2001

Kiss Pal muzeum publikaciok