Néprajzi kiállítás

Néprajzi kiállítás

„Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara”

 

A múzeum állandó néprajzi kiállítása 2001-ben nyílt meg. A tárlat rövid várostörténettel indul, a 17. század végi újra telepedéstől tekinti át Tiszafüred történetét, mezővárossá válását. Az első és második teremben a település hírneves kézműves és háziiparának emlékanyaga tekinthető meg. Kiemelt helyet foglal el ezek között a híres tiszafüredi nyereggyártás, amely már a 18. században ismert volt az egész országban. Az itt készült fanyereg típus füredi nyereg néven terjedt el, elsősorban a hadseregben használták. A huszárság hivatalos nyerge volt, így tömeges gyártása a helyi kézművesipar felvirágzását eredményezte. A kiállítási vitrinben megfigyelhető díszítései ősi technikákat, motívumokat őriznek.

A 19. századtól egyre szélesebb körben váltak ismertté a füredi fazekasság egyedi díszítésű házi és díszedény típusai. Mesterei egyszer égetett fekete kerámia gyártásában éppúgy jeleskedtek, mint a magasabb technikai tudást igénylő mázas kerámia előállításában. Ez utóbbiakat színtelen ólommáz fedte, díszítményeit virágbokrok, ágon álló madarak és körzővel szerkesztett rozetták alkották. A Közép-Tiszavidék 40-50 km-es körzetében váltak kedveltté a füredi fazekasok munkái. Ismert készítményeik: a miskakancsók, a lapos pálinkás butellák, a falra akasztható tálas edények.

A reformkortól kezdve a kisebb mezővárosokban is egyre szélesebb réteg engedhette meg magának a festett, „virágozott” asztalosbútorokat. A füredi mesterek a magyar bútorfestő hagyományban egyedülálló módon, vésett vagy festett körmezőben jelenítették meg a fő virágkompozíciót, a szegfűt és a gránátalmát. A korai készítmények sötétkék, fekete alapúak voltak. Ládák, nyoszolyák, fali tékák és korsólócák készültek ebben a modorban. A 19. század második felétől új alapszínen, kéken vagy vörösön jelent meg a korábban használt ornamentika. Ezt követően egy merőben új stílus jelent meg, amelynek díszítménye már nem festett volt, hanem vésett álló leveles csokrok.

Szövés, hímzés és bőrmunkák

 

Külön vitrinben tekinthetőek meg a női szövés és hímzés legszebb darabjai: a keresztszemes hímzésű dísztörülközők és gyúrókötények. A szövött anyaghoz hasonlóan sokukban tulajdonosuk monogramja is látható. A finom vásznon a fehér lyukhímzés nagyon divatos volt ebben az időszakban, fehérneműk, főkötők, ágybeli textilek, terítők készültek ezzel a hímzésmóddal.

Az ügyesebb kezű pásztorok csont-, szaru és bőrmunkákkal, illetve faragással is foglalkoztak. A kiállítás pásztorművészeti része több olyan tárgyat mutat be, amelyek más vidékekről ideszegődött pásztorok készítettek. Művészi tehetségüket a gazdag díszítményű karikás ostorok jelzik.

A harmadik teremben egy eredeti szatócsbolt berendezése és céhes relikviák, valamint mezőgazdasági eszközök tekinthetőek meg.

Legyél Te is gazda és gazdasszony! – kalandos felfedezőnap a 19. századi Tiszafüreden
Múzeumpedagógiai program

LEGYÉL TE IS GAZDA ÉS GAZDASSZONY!

Legyél Te is gazda és gazdasszony! – kalandos felfedezőnap a 19. századi Tiszafüreden

Választható foglalkozások:

  • jelmezes hon- és népismeret óra, tárlatvezetés a néprajzi kiállításban
  • kézműves foglalkozás
  • népi játékok, népszokások, ünnepek felelevenítése

Választható kézműves foglalkozások:

  • népi minták festése, rajzolása

Nyári nyitvatartás (június 1. –  augusztus 31.):

Kedd-szombat: 10-16 óráig

Téli nyitvatartás (szeptember 1. – május 31.):

Kedd-péntek: 10-16 óráig

Felnőtt jegy 1000 Ft
Nyugdíjas
Diák
Családi jegy
500 Ft
Tárlatvezetés 3000 Ft
Fotózás, videofelvétel készítés  2000 Ft

5350 Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Tel.: +36-59-352-106

E-mail: info@kisspalmuzeum.hu