Tiszafüred polgáraira emlékezünk 1930-ból

Amíg a múzeum zárva tart a látogatók előtt, addig is zajlanak a háttérmunkák. Folyamatosan leltározzuk azokat a tárgyakat, melyekkel az elmúlt években gyarapodott a múzeum.  Legtöbbjük ajándékozás útján került hozzánk, egy-egy családi hagyatékból. Most, 2 fényképet mutatunk Önöknek, mely Tiszafüred életébe enged betekintést 1930-ból.

A fényképnek mint történeti forrásnak igen nagy értéke lehet. Nemcsak vizuális tartalmat közöl, hanem általa láthatóvá válhat az adott korszakban betöltött szerepe, illetve olyan plusz információkkal szolgálhat, amivel más, írott vagy tárgyi forrás nem. Ideális esetben tudjuk mit, kiket, hol ábrázol a kép. Azonban sokszor a fényképek igen kevés információval kerülnek a kezünkbe, így a muzeológus feladata összerakni a kirakós darabjait. Munkánk talán legizgalmasabb feladata ez, amiben bármilyen apró részlet segítségünkre lehet.

Az alábbi osztályképnél a 2 ceruzával írt név, valamint a Tiszafüredi Polgári Fiú- és Leányiskola évkönyvei segítettek megfejtetni melyik évben készült az osztálykép, s pontosan kiket látunk rajta.

Ugyanebben az évben készült a Tiszafüredi Torna Club fotója is. Ennek a képnek a hátulján már szerepelt az évszám (1930), illetve, hogy az álló játékosok (szélesebb csíkos felsőben) a tiszafürediek. A hátsó sorban felismerhető (a legmagasabb fiatalember) a kapusként játszó Lipcsey Elemér is, aki a labdát tartja.

Azonban a meccs résztvevőire, helyszínére, eredményére vonatkozó információk, csak egy újabb kutatás alkalmával kerültek elő. Innen tudható, hogy az 1930 szeptemberében barátságos meccset játszó Tiszafüred és Tiszapolgár csapata látható, a meccs eredménye 1:1 (félidőben 0:1). A TTC góllövője Gulyás Gyula volt.

Önnek is vannak hasonló fotó, emlékei? 

Szívesen várjuk visszaemlékezéseiket, fotóikat, hogy Tiszafüred múltját és polgárainak történeteit megőrizzük a jövő generáció számára.