Tájházak napja 2019

Tájházak napja 2019

Boldogan számolok be, a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban megrendezésre kerülő Tájházak Napja alkalmából meghírdetett Tavaszi Fazekas ünnep rendezvényünkről. Öröm számomra, hogy ekkora sikerrel zárult és az időjárás ellenére több generációt is megmozgatott a programunk. Volt ,,eszem-iszom, dínom-dánom’’, tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, korongozás, játék. Minden ami mosolyt tud csalni, a felnőttek és a gyerekek arcára még a mi pici tájházunkban is.

Nyúzó Gáspár újra beköltözhetett otthonába

Az előző napokban, már minden dolgozó nagyon izgatott volt, készültek a ruhák (szabtunk – varrtunk). Szerencsére nagyon sok ügyes kezű és kreatív dolgozónk van a Kiss Pál Múzeumban, így sikerült elkészítenünk fiú kis mellényeket, kislány kendőket, kötényeket és nem utolsó sorban a mi ruháinkat, hogy népi viseletben méltó módon tudjuk fogadni a vendégeket. Elkezdtük a főzés legelső lépését, bevásároltunk a következő napi hagyományos bográcsétel elkészítéséhez.
Minden szükséges dolgot előkészítettünk a programokhoz,   korongozáshoz, kézműves foglalkozáshoz, hogy a látogatók kipróbálhassák a fazekas mesterséget.

Beköltöztettük 170 év után ismét Nyúzó Gáspárt és családját otthonukba, megtöltöttük élettel a tájházat és türelmetlenül vártuk a kapunyitást!

 

 

 

 

 

 

 

Szerencsére nagyon sok ügyes kezű és kreatív dolgozónk van a Kiss Pál Múzeumban, így sikerült elkészítenünk fiú kis mellényeket, kislány kendőket, kötényeket és nem utolsó sorban a mi ruháinkat
Tavaszi Fazekas ünnep
Köszönjük, hogy csatlakozhattunk a Tájházak Napjához, jövőre újra részt veszünk ezen az országos hagyományőrző tájháznyitó programon.

Tavaszi Fazekas ünnep

Másnap reggel minden dolgozó igyekezett a tájházba, bár kicsit elkeseredve, mert az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Lógott az eső lába… Mindezek ellenére hozzá kezdtünk a krumplipucoláshoz és előkészültünk a kapunyitásra.

Az eső még mindig esett, de szerencsére ez nem tántorította el a vendégeket, megállt az első autó és jöttek-mentek az érdeklődő családok. Örömmel próbálták ki a korongozást és díszítették a tányérokat gyerekek és felnőttek egyarát.

Időközben a bográcsban elkészült az ebéd és mindenki megkóstolhatta a jól ismert hagyományos népi ételt: a paprikáskrumplit, ami olyan finomra sikerült, hogy szerencsére kiürült a bogrács és jólakottan folytatódhatott a fazekas mesterség kipróbálása és a kézműves foglalkozás.

Életre keltettük Nyúzó Gáspár 19. századi lakóházát

Ebéd után már az időjárás is kegyes volt hozzánk és elmondhatjuk, hogy sikeresen zárult a rendezvény a Nyúzó Gáspár Fazekas tájházban, minden elképzelt programot megvalósítottunk. A látogatók belekóstolhattak a fazekasság világába és csodálatos dolgokat készíthettek  a korongozó asztalnál, amit az égetés után a Kiss Pál Múzeumban át lehet venni.

Igyekeztünk visszahozni a fazekas mesterséget a tájházba és életre kelteni Nyúzó Gáspár 19. századi lakóházát és műhelyét. A kézműves foglalkozás oldja a stresszt, fejleszti a mozgáskoordinációt és a kreativitást, örömmel ajánljuk minden korosztálynak.

Köszönjük, hogy csatlakozhattunk a Tájházak Napjához, jövőre újra részt veszünk ezen az országos hagyományőrző tájháznyitó programon.