1848-49-es kiállítás

1848-49-es kiállítás

„Tisztelet a bátraknak” az 1848-49-es szabadságharc eseményei Tiszafüreden

 

1848 tavaszán és a szabadságharc első hónapjaiban Tiszafüred története nagyon hasonlóan alakult a többi alföldi mezővárosban zajló forradalmi átalakulásokhoz. A fővárosi események híre gyorsan eljutott a keleti országrészbe is, ahol az új törvényeket, különösen a jobbágyfelszabadítást lelkesen támogatták. A nemzetőrség felállításához Heves és Külső-Szolnok vármegyéből több ezer önkéntes indult el a gyülekező pontokra Kossuth hívására. A tiszafürediek az ország szerte ismert nyeregkészítő iparukkal is hozzájárultak a szabadságharc sikeréhez, folyamatosan készítették a huszárok számára nélkülözhetetlen füredi típusú nyergeket a hadsereg számára. Az 1834-óta álló tiszai fahíd fontos szerepet játszott a politikai és katonai események megszervezésében, hiszen a teher és személyszállítás ebben az országrészben erre a fő közlekedési útra alapozódott.

Tiszafüred a főparancsnokság állomáshelye

 

Kossuth Lajos többször is megfordult településünkön, ahol Lipcsey Imre helyettes kormánybiztos látta vendégül otthonában, először 1849. február 26-27-én. Ekkor zajlott a sikertelen kápolnai csata, amelynek következtében a lengyel származású Dembiński főparancsnok a további veszteségek elkerülése érdekében a Tiszán való átkelésre adta ki a parancsot és Tiszafüredet jelölte ki a főparancsnokság állomáshelyévé. A hadsereg tábornokai a sikertelen hadmozdulatok okait és a jövőbeli lehetőségeket mérlegelve komoly vitába keveredtek a fővezérrel. A nézeteltérések nyomán március 3-án bontakozott ki a „tiszafüredi zendülés” néven elhíresült esemény, amelyben Görgei Artúr tábornoknak vezető szerepe volt.

A helyszínre érkező Szemere Bertalan kormánybiztos igyekezett a hadsereg vezérkarában feszülő ellentéteket feloldani, ezért látván a főtisztek egységes kiállását, határozatával leváltotta Henryk Dembińskit és Görgei Artúrt nevezte ki a helyszínen állomásozó I., II., és VII. hadtest ideiglenes fővezérévé. A március 4-én sürgősen a helyszínre érkező Kossuth Lajos és Mészáros Lázár hadügyminiszter a Lipcseykúriában tartotta meg az ügy kivizsgálását, ahol a megjelenő főtiszteket meghallgatva elfogadta Henryk Dembiński lemondását, és megerősítette Görgei Artúr kinevezését.

A „kétórás szabad rablás”

 

Július 26-án a honvédek és az orosz csapatok között kisebb ütközet zajlott le Tiszaörvény és Tiszaszőlős határában, de az orosz fősereg átkelését nem tudták megakadályozni, így kénytelenek voltak visszavonulni a keleti országrész felé. Amikor Paszkievics tábornok serege megérkezett Tiszafüredre, a város elöljárói megadták magukat, így a sereg nem pusztította el a települést csak kétórás szabad rablást kapott. A világosi fegyverletételt követően sok tiszafüredi honvéd hazatért és igyekezett új életet kezdeni. A múzeum névadója Kiss Pál tábornok Pétervárad parancsnokaként megmenekült a megtorlások elől, kegyelmet kapott és 1867-ig a városban élt és gazdálkodott feleségével, a mai Városháza helyén állt kúriájában.

Múzeumpedagógiai

 

A kiállításban az eredeti dokumentumok (okiratok, újságok, röplapok, festmények), használati tárgyak és fegyverek mellett viselet rekonstrukciók, tapintható kiállítás és ólomkatonás terepasztal is megtekinthető és kipróbálható. Múzeumpedagógiai foglalkozások segítenek élményszerűen megismeri a kor nagyjait és emléküket, tetteiket az utókor számára megőrizni és továbbadni.

Legyél Te is huszár– kalandos felfedezőnap az 1848-49-es tiszafüredi események nyomában
Múzeumpedagógiai program

Legyél Te is huszár!

Legyél Te is huszár– kalandos felfedezőnap az 1848-49-es tiszafüredi események nyomában

Választható foglalkozások:

  • jelmezes történelemóra és tárlatvezetés a néprajzi és régészeti kiállításban
  • kézműves foglalkozás
  • fegyversimogató és jelmezes drámajáték

Választható kézműves foglalkozások:

  • gipsz műtárgymásolatok festése
  • agyagozás-korongozás
  • huszár csákó és párta készítése
  • kokárda készítése

Nyári nyitva tartás: Április 1-től Október 31-ig
Május 1-től szeptember 30-ig
Hétfő zárva
Kedd 9-12 és 13-17 óráig
Szerda 9-12 és 13-17 óráig
Csütörtök 9-12 és 13-17 óráig
Péntek 9-12 és 13-17 óráig
Szombat 9-12 és 13-17 óráig
Vasárnap zárva
Téli nyitva tartás: November 1-től március 31-ig 

Kedd-Szombat: 9-12 és 13-16 óráig

Felnőtt jegy 500 Ft
Nyugdíjas
Diák
Családi jegy
 250 Ft
Tárlatvezetés 2000 Ft
Fotózás, videofelvétel készítés  1000 Ft

5350 Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Tel.: +36-59-352-106

E-mail: info@kisspalmuzeum.hu