Múzeumpedagógiai foglalkozások és nyári tábor a Kiss Pál Múzeumban

helytörténeti nyári tábor tiszafüreden

Az idei évben három nagyobb múzeumpedagógiai foglalkozást hirdettünk meg a Kiss Pál Múzeumba és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházba érkező csoportok számára:

  • Legyél te is régész,
  • Legyél te is huszár,
  • Legyél te is gazda és gazdasszony.

Mind a három program sok-sok élményt és tapasztalatot kínál az óvodások és iskolások számára, ezért örömmel telik el a múzeumlátogatás. Augusztusban ez a három népszerű program kibővítve egy helytörténeti nyári napközis tábor keretein belül is megrendezésre kerül. A Kiss Pál Múzeumban nyári tábor még nem volt eddig, így izgatottan várjuk a gyerekeket és lelkesen készülünk az új történelmi, kézműves és szabadidős foglalkozásokra.

Legyél Te is régész!

A ,,Legyél Te is régész” foglalkozáson a gyerekek egy igazi múltbéli kalandban vehetnek részt, ahol korabeli ruhákba öltözve fedezhetik fel Tiszafüred 7000 éves történelmét. Miután mindenki belebújt ősei viseletébe, a gyerekek egy rendhagyó múzeumi tárlatvezetésen vehetnek részt, ahol a szemük láttára elevenednek meg a kiállított tárgyak és nyer értelmet használatuk. Közelről megfigyelhetik a Tariczky Endre által összegyűjtött régészeti leleteket a jégkorszaktól egészen a középkorig.

A gyerekek teremről teremre egy-egy újabb történelmi korszakba utazhatnak el. Az időrendben kiállított vitrinekben megismerhetik a korabeli szokásokat, hagyományokat, hitvilágot és saját maguk is megtapasztalhatják, hogy milyen ruhákat hordtak, vagy éppen milyen fegyvereket használtak a Tiszafüred területén egykor élt emberek.

A tapintható kiállításban mindenki kézbe veheti a szerszámokat, fegyvereket és kerámia edényeket, így személyesen is megtapasztalhatják milyen volt az ókori és középkori gazdálkodók, vagy éppen harcosok élete. A tárlatvezetést követő kézműves foglalkozásokon pedig el is készíthetnek maguknak egy-egy műtárgymásolatot.

Majd elérkezünk a program legizgalmasabb részéhez, a gyerekek feltárhatnak egy avar kori sírt a múzeum kertjében, így részletesen megismerkedhetnek a régészek eszközeivel, módszereivel és aprólékos munkájával. A bemutató ásatáson a Majoros-halmon az 1960-as években előkerült nagyon jelentős avar temető egyik temetkezésének a rekonstrukcióját tárhatják fel a kis régészek. A program során természetesen a korabeli fegyverek, használati tárgyak és ékszereket másolatai kerülnek elő. Nagy az örömük, amikor előbukkannak az első csontok, hiszen a fémkereső csak sejteti számukra a várható „kincseket”. Az ásók helyét átveszik az ecsetek és csillogó szemükben ugyanaz a sikerélmény látható mint amit Tariczky Endre és az általa létrehozott Régészeti Egylet munkásai érezhettek a 19. században.

A nyári tábor idején a gyerekek egy másik jelentős kutatási helyszínen, a Tiszaörvényi Templom-dombon is feltárhatnak egy középkori sírrekonstrukciót, ahol az Árpád-kori település temploma körül folytak az ásatások a Tisza-tó építését megelőzően. Ezen a helyszínen a régészet mellett a jurta állítás, az íjászat és az ősi mesterségek fortélyait is megismerhetik a vakációzó gyerekek.

Legyél Te is huszár!

A ,,Legyél Te is huszár” foglalkozásra érkező diákok is jelmezbe öltözve ismerhetik meg a 1848-49-es tiszafüredi eseményeket az új helytörténeti kiállításban, amely a „Tisztelet a bátraknak” címet kapta. A fiúk huszár ruhát ölthetnek, amíg a lányok reformkori nemesasszonyokhoz illő viseletbe bújhatnak. A múzeumpedagógiai foglalkozáson az iskolai tanulmányaikat kiegészítve részletesen megismerhetik, hogy hogyan alakult Tiszafüred története a szabadságharc idején.

A „fegyversimogató” során kézbe vehetik az ágyúgolyókat, a puskákat és kardokat, amit természetesen nagy izgalommal fogadnak a gyerekek. A dicsőséges tavaszi hadjárat csatáit egy ólomkatonás terepasztalon játszhatják újra a kis honvédek és huszárok.

A 12 pont és a Nemzeti dalt közös elmondása után kezdődhet a drámajáték, amely újra élettel tölti meg az egykori Lipcsey család kúriájának boltíves folyosóit. A játék végén, kokárdát és csákót készítünk, amit emlékbe hazavihetnek a gyerekek és a következő március 15-ei megemlékezésen viselhetnek.

Legyél Te is gazda és gazdasszony!

A Legyél Te is gazda és gazdasszony című múzeumpedagógiai program helyszíne a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház. A gyerekek népviseletbe öltözve megtekinthetik a tájházat, megismerhetik az egykor itt élt család bútorait, használati tárgyait, a helyi népszokásokat. A Tiszafüredre jellemző fazekas mesterséggel ismerkedve a résztvevők kipróbálhatják a korongozást és a „virágozást”, majd a kézműves foglalkozáson népi játékokat is készíthetnek.

A 2019. augusztus 26. és 29. között megrendezésre kerülő helytörténeti és régészeti táborunkba érkező gyerekeknek mind a három múzeumpedagógiai foglalkozásból állítottunk össze a programokat, amelyeket természetesen egy kis meglepetéssel is megfűszerezünk.

Gyertek és vegyetek részt ebben az izgalmas időutazásban, ahol felfedezhetjük Tiszafüred 7000 éves múltját. Állítsuk fel együtt a jurtát, legyetek Ti is régészek, süssünk közösen lepényt és igazi tiszafüredi kalácsot a kemencében.

A jelentkezési lapokat július 15-ig várjuk!

tiszafüred nyári tábor