A magyarországi fehér hímzések típusai

Kiss Pál MúzeumÁprilis 26. 16.00

A magyarországi fehér hímzések típusai

A Szolnoki Damjanich János Múzeum vándorkiállítása, amely megtekinthető 2019. június 20-ig. Megnyitó: 2019 Április 22. 16:00

Szép menyecskék varrták fejér patyolatból” – idézi Petőfi Sándor Zöld Marci című versét a szolnoki Damjanich János Múzeum 2018. szeptember 20-án megnyílt időszaki kiállítása, amelynek célja a látogatók megismertetése a fehérhímzés-típusok készítésének technikai változataival. A tárlat Szolnokon 2018. december közepéig látogatható, azonban annak sem kell csüggednie, aki addig nem tudja megnézni, ugyanis 2019-ben vándorkiállításként Törökszentmiklóson, Tiszafüreden, Karcagon, Mezőtúron, és Makón is bemutatkozik majd.

Fehér vásznon fehér színű fonallal készített hímzéssel az ország több tájegységében is találkozhatunk, Tiszafüreden is népszerű volt. Viseleti ruhadarabokon és lakástextileken is találkozhatunk vele, amelyeknél a sűrűn töltött felületek és az üres területek aránya igen eltérő lehet. A csipkére hasonlító áttört, lyukacsos részek összhatása, a töltött és töltetlen részek fény-árny játéka, vagy a sűrűn átlyuggatottság fokozhatja a díszítés hatását. Szépségük titka a díszítmények, motívumok egyszerűségében rejlik, ahol a kis virágokból, levelekből, kisebb nagyobb pöttyökből, lyukakból kialakított kompozíciók sokrétűsége jellemző. Gazdagon díszítették fehér hímzéssel az újszülött vagy a menyasszony kelengyéjét, a tisztaszobában gazdagon hímzett ágylepedők, ágytakarók, párnák voltak. A főkötők, fejkendők, vállkendők, kötények, ingek művészi kidolgozása a viselője ügyességét bizonyította az ünnepi viseletekben.

A mintáik egy részét kézzel rajzolták, többnyire azonban ütőfával nyomták elő őket, így a mintakincs terjedése jól megfigyelhető a kutatók számára.