Apróságok a Tájházban

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház idei első gyerekcsoportját üdvözölhettük április 12-én.

Új év, új látogatók 2019-ben. A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház idei első gyerekcsoportját üdvözölhettük április 12-én. A lovaskocsival érkező  apró csemeték a tiszafüredi Nyitnikék óvoda Gyólya csoport tagjai. Nagy örömmel és érdeklődve néztek szét, hallgatták meg a Fazekas Tájház történetét. Minden gyerek kíváncsi tekintettel figyelte a fazekas mesterség csínját-bínját.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház idei első látogatói a Nyitnikék óvóda kíváncsi gyerkőcei.

Vissza az időben

Sötét van. – Jött a halk duruzsolás a csöppségek szájából csodálkozó tekintettel, ahogy átlépték a küszöböt és beléptek a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházba.

Igen, egy kicsit visszamentünk az időben és gyermek hangon próbáltuk elmondani nekik, hogy régen hogyan éltek az emberek. Megtudhatták, hogy akkoriban még nem volt áram és megnézhették mivel világítottak a korabeli lakók.

Tudomást szerezhettek arról is, hogy mi az a sulyok és mire, hogyan használták. El se tudták képzelni, hogy „egy fadarabbal” – kiálltotta az egyik gyermek) -hogyan lehetett a ruhát tisztára varázsolni.

Mindenki szemügyre vette és ki is próbálhatta a csizmahúzót is, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Hangos kacagás zengte be a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat, mikor  kipróbálhatták, hogy kezek nélkül milyen könnyen le lehet venni a koszos csizmát.

A fazekas műhely

Mikor mindenki megtekintette a tiszta szoba rejtelmeit, átvezettük a gyerekeket a műhelybe ahol megmutattuk nekik a kerámia készítés folyamatát.

Tiszafüreden a fazekasság nagyon jellemző volt a 18. század végétől. Így a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájháznak a célja, hogyelsősorban a fazekasság hagyományát, a helyi alkotókat és alkotásaikat bemutassa

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházba ékező gyerekek betekintést nyerhettek a fazekasok munkájába és megtudhatták:

  • hogyan dolgoznak a fazekasok
  • milyen fazekas tárgyak léteztek, léteznek még ma is
  • mi a butella, a miskakancsó, butykos korsó
  • hogyan működik a korongozó asztal
  • mi az íróka, és hogyan lehet vele díszíteni.

 

Az ovisok még inkább csak érdekességnek tekintik a fazekasságot, nem is gondoljak, hogy az egyik legősibb szakma megismeréséhez nyújtunk nekik segítséget.

Tiszafüreden a fazekasság nagyon jellemző volt a 18. század végétől.

Vidám népi dalok kíséretében lovaskocsival indultak vissza a gyerekek a programok után.

A szabadban

A belső helyiségek megtekintése, áttanulmányozása után ismét tüzetesen megnézhették a jellegzetes kettős oszlopokat és a tetőn lévő nád borítást. Ügyesen elmondták mi a különbség a cserép és a nádtető között.

Végezetül megbeszéltük a gyerekekkel, hogy van-e valakinek olyan családtagja aki esetleg még ilyen parasztházban éli a mindennapjait. Sorban kaptuk a válaszokat: „a mama, a dédi, a szomszéd néni”.

Majd indulásig vidám népi dalokat énekeltek a szabadban és népi játékokat játszottak.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház udvarát gyerek zsivaj töltötte meg. A kicsit hűvösebb idő ellenére minden csöppség mosollyal az arcán szaladt, és élvezte a szabadban lévő játékokat.

Búcsúzásképpen az óvónénik készítettek egy csoportképet az udvaron a gyerekekről, hogy a tapasztalatok mellett legyen egy másik örök emlékük a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.