A tiszafüredi lázadás

172 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1849. március 4-én érkezett Kossuth Lajos Tiszafüredre, a ma Kiss Pál Múzeumnak helyt adó Lipcsey kúriába. 

Lipcsey Imre (1811-1872) mint helyettes kormánybiztos látta vendégül Kossuthot, aki ekkor második alkalommal járt Tiszafüreden. 

Tiszafüreden a Lipcsey kúria épületében került sor március 3-án, Görgey Artúr vezetésével, arra a tábornoki lázadásra, amely Henryk Dembinski fővezér ellen zajlott, s melynek keretén belül nemcsak hatalmától fosztották meg, hanem őrizet alá is helyezték. A fellázadás, katonai puccs oka a február 26-27-én zajlott sikertelen kápolnai csata és a jövőbeli lehetőségeken való nézeteltérés volt. Szemere Bertalan azonnal a helyszínre hívatta Kossuthot, aki március 4-én a hajnali órákban meg is érkezett Tiszafüred városába. Kossuth Lajos a Lipcsey kúriában vizsgálta meg az ügyet, elfogadta Dembinski lemondását, és ideiglenes fővezérré nevezte ki Görgeyt. A hosszú tárgyalások után, Kossuth, Lipcsey Imre vendégeként még egy napot töltött Tiszafüreden. 

Nem ez volt Kossuth utolsó látogatása városunkban, ugyanis április folyamán, miközben zajlott a tavaszi hadjárat, még egyszer vendégeskedett a Lipcsey kúriában. Április 9-én Gödöllőről indult Debrecenbe, majd Tiszafüreden találkozott feleségével, Meszlényi Teréziával április 11-én. Útját csak 12-én folytatta Debrecenbe. 

A Honvédelmi Bizottmány elnökének márciusi látogatásáról szólva emléktábla díszíti a kúria épületének falát, melyet Kossuth születésének 100. évfordulója alkalmából 1902. szeptember 14-én lepleztek le. 

Forrás: Borus József, Tiszafüred a szabadságharcban, in: Fejezetek az 1848-49-es szabadságharc tiszafüredi eseményeiből, Tiszafüredi tanulmányok 4., szerk.: Füvessy Anikó, Szolnok 2000.