A szeretet ünnepe

A legtöbben egyet értünk azzal, hogy az évben a Karácsony a legszebb ünnepünk. Ezen időszak a kereszténység egyik legfontosabb eseménye, ám a nem hivők is fontosnak tartják és világszerte úgy tartjuk számon, mint a szeretet ünnepe. A karácsony előtti negyedik vasárnapon gyújtjuk meg az első adventi gyertyát.

De hogy mi is azaz Advent? Mik a karácsonyi szokások? Hogyan ünnepeljük? Erről szeretnék írni nektek.

Advent

Az advent a várakozást jelenti, Jézus eljövetelére való készülődést, többen a remény időszakának is hívják. Az advent a keresztény kultúrákban a karácsonyt (december 25.-ét) megelőző negyedik vasárnaptól négy héten keresztül tart.

A Mikulás érkezésekor már biztos, hogy mindig ég az első gyertyánk az adventi koszorún. A koszorú készítés hagyománya a 19. századból származik. Az adventi koszorút általában négy gyertya színesíti, vasárnaponként újabb és újabb gyertya kerül meggyújtásra, így egyre közelebb kerülve a várva várt ünnephez.

Az adventi időszakhoz ma már hozzá kapcsolódik az adventi naptár hagyománya, mely lázban tartja egészen karácsonyig a kis lúrkókat. Ebben az időszakban már minden városban megtalálható a kézműves vásár is, nincs ez másként Tiszafüreden sem.  2014-ben hozta létre a város az első karácsonyi faluját és azóta is csak gyarapodik évről évre. Idén hatodik alkalommal lesz megrendezve a Városháza előtt, ahol mindenféle finomság megkóstolható és rengeteg ajándékötletet kaphatnak az idelátogatók.

Szenteste

Karácsonyhoz, Jézus születésének az ünnepéhez rengeteg hagyomány kötődik. A hívők szerint az ünnepi asztal az oltár jelképe. A karácsony egyik legfontosabb eleme akkor és most is a bőséges lakoma volt.

Elődeinknél a vacsora az éjféli mise után került az asztalra. Ekkor szünt meg a böjt és ezt váltotta fel a disznótoros.
Ma hazánkban a család, esetleg a nagyobb rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket. A magyaroknál a bensőséges családi együttlét általában 24.-e estéje (szenteste), míg a nyugat-európai országokban többnyire 25.-e.

Karácsonykor elterjedt szokássá vált megajándékozni szeretteinket. Régebben a betlehemezés is a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, amely egy több szereplős dramatizált játék és az egész országban ismertek, nagyon sok helyen ma is gyakorolják.

A karácsony már elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül, a karácsonyfa az élet fája, az örökkévalóság jelképe.

„Lelkemet Hozzád Emelem” – adventi kiállítás

A Kiss Pál Múzeum december 4-én megnyitja a ,,Lelkemet hozzád emelem” – A népi vallásosság emlékei Tiszafüreden, című adventi időszakos kiállítását.

A kiállításban helyet kaptak a katolikus, református és izraelita vallások tárgyi emlékei. A kiállított tárgyak az elmúlt évszázadok helyi vallási életének legszebb darabjai. Megismerésükkel nemcsak egykori tulajdonosaik hitvilágához, Istenhez fűződő kapcsolatukhoz kerülünk közelebb, hanem a tárgyak néprajzi, helytörténeti jelentőségét is feltárhatjuk.

Ilyen például az a Nagyivánról gyűjtött öltöztetős Mária szobor, mely az 1900-as évek elején készült, s a máriapócsi búcsúból származott. A szobor rendszeres átöltöztetése, közös ima elmondása, illetve ünnepi alkalmakkor hordozása a közösség összetartó erejét is erősítette.

Gyűjteményünkben több Bibliát, ima- és énekeskönyveket is őrzünk. Ezek közül a legrégebbieket, legérdekesebbeket mutatjuk be. Egy-egy kötetben, a borítólapokon családtörténeti feljegyzésekkel is találkozhatunk. Ugyanide írták be a nagyobb jelentéségű mezőgazdasági eseményeket, főként károkat (jégverés, tűzeset). A kiállítást színesítik a különböző méretű olajlenyomatok, képek, faragott, festett kegytárgyak.

Múzeumpedagógiai foglalkozásainkon az adventhez kapcsolódó szokásokat elevenítjük fel, úgy, mint adventi koszorú készítése, betlehemezés. A gyerekek megismerhetik a különböző felekezetek rendszeresen használt tárgyait, imádságos könyveit is.

Szeretettel várunk minden kedves látogatót.

Vargáné Morava Szilvia,
Múzeológus