Régészeti kiállítás

Régészeti kiállítás

A régészeti leleteket először a Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet gyűjtötte össze Tariczky Endre vezetésével.

A gazdag őskori, bronzkori és népvándorlás kori leletanyag “Pénzásó Pistával” a háttérben.

„Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei” – állandó régészeti kiállítás

 

A Tiszafüreden a 19. század óta folyamatosan előkerülő régészeti leleteket először a Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet gyűjtötte össze Tariczky Endre vezetésével, majd a Nemzeti Múzeum és a Damjanich János Múzeum tervásatásai és megelőző feltárásai bővítették ezt az anyagot. A Tisza-tó építése jelentette a legnagyobb lehetőséget kutatásra, hiszen óriási területek kerültek víz alá, így előzetes feltárásukat nagyon gyorsan és szakszerűen végezték el.

Az egyik ilyen nagy központi ásatás a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen (Templom-domb) volt, az 1965-69-es években. A középkori település feltárása során közel 25.000 m2-es területen kerültek elő a falu házai, gazdasági épületei, kőből épült temploma és temetője (594 sír), de még a középkori révhez vezető szekérút is. A 1980-as évek elején ennek az ásatásnak a folytatásaként (Tiszafüred-Morotvapart) szintén a tiszai rév közelében letelepedő újkőkori, majd kelta, szarmata, gepida, avar és az Árpád-kori település maradványai kerültek elő, sok-sok értékes leletanyaggal együtt.

Tiszafüred más külső mezőgazdasági területein is folytak jelentős feltárások 1964-től 1972-ig, ilyen volt például a Kenderföldek, Fertői-halom, Majoros-halom (1047 bronzkori sírral), Ásotthalom, amelyeken gazdag őskori, bronzkori és népvándorlás kori leletanyag került elő. A néphagyományból ismert “Pénzásó Pista” mondája is a halmok kincskereső, amatőr kutatásához kapcsolódik.

Interaktív kiállítás

 

Az óriási mennyiségű leletanyagból igyekeztünk kiválogatni a legjellemzőbb tárgyakat, amelyek segítenek a látogatót az elmúlt 7000 év történetében szemléletesen végig vezetni. A használati tárgyak, szerszámok, viseletek, fegyverek folyamatos változása, fejlődése jól nyomon követhető a különböző korszakokat időrendben bemutató vitrinekben. A jégkorszaki állatok csontmaradványai, majd az újkőkori sírrekonstrukció, a rézkori, a bronzkori, a vaskori és a római kori leletek az első teremben tekinthetőek meg, sok-sok képi és szöveges dokumentáció kíséretében. A leghíresebb bronzkori Ásotthalom és Majoros- halom leleteiről kézbe fogható másolatok és rekonstruált viseletek is készültek, így a látogató testközelből pillanthat bele az egykor itt élt emberek hétköznapi életébe.

A második teremben a Majoros-halmon előkerült 1281 síros avar temető egyik temetkezésének a rekonstrukciója, valamint a nagyon értékes díszes bronz veretek, szíjvégek, lószerszámok, nyeregvasalások és fegyverek tekinthetőek meg. A fontos tiszai átkelőhely közelében létrejövő középkori települések: Örvény 1261-ben, Füred 1273-ban szerepel először az oklevelekben. A halászattal és mezőgazdasági termeléssel foglalkozó lakók életét mutatja be a terem sarkában berendezett életkép, ahol egy kisgyerek játszik éppen a cserépbográcsban készülő ebéd mellett. A háttér nagyméretű festményén a Templom-domb kis kápolnája látható a Tisza-partján, a nádtetős veremházakból álló falu mellett.

A harmadik teremben a tapintható kiállítás és a múzeumpedagógiai foglalkoztató helység kapott helyet, ahol a jelmezek, kézműves foglalkozások mellett játékos munkafüzet is segíti az iskolai csoportok élménygazdag oktatását.

Jégkorszaki állatok csontmaradványai és a rézkori, a bronzkori, a vaskori leletek bemutatása.

Tapintható kiállítás és a múzeumpedagógiai foglalkoztató helység.

Legyél Te is régész! – kalandos felfedezőnap Tiszafüred 7000 éves történelmében
Múzeumpedagógiai program

Legyél Te is régész!

Legyél Te is régész! – kalandos felfedezőnap Tiszafüred 7000 éves történelmében

Választható foglalkozások:

  • jelmezes történelemóra és tárlatvezetés a régészeti kiállításban
  • kézműves foglalkozás
  • régészeti feltárás a múzeum kertjében

Választható kézműves foglalkozások:

  • gipsz műtárgymásolatok festése
  • agyagozás-korongozás
  • tarsoly készítés
  • nemezelés

Nyári nyitva tartás: Április 1-től Október 31-ig
Május 1-től szeptember 30-ig
Hétfő zárva
Kedd 9-12 és 13-17 óráig
Szerda 9-12 és 13-17 óráig
Csütörtök 9-12 és 13-17 óráig
Péntek 9-12 és 13-17 óráig
Szombat 9-12 és 13-17 óráig
Vasárnap zárva
Téli nyitva tartás: November 1-től március 31-ig 

Kedd-Szombat: 9-12 és 13-16 óráig

Felnőtt jegy 500 Ft
Nyugdíjas
Diák
Családi jegy
 250 Ft
Tárlatvezetés 2000 Ft
Fotózás, videofelvétel készítés  1000 Ft

5350 Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Tel.: +36-59-352-106

E-mail: info@kisspalmuzeum.hu