18-19. század története

18-19. század története

„Tisztelet a bátraknak” az 1848-49-es szabadságharc eseményei Tiszafüreden

 

1848 tavaszán és a szabadságharc első hónapjaiban Tiszafüred története nagyon hasonlóan alakult a többi alföldi mezővárosban zajló forradalmi átalakulásokhoz. A fővárosi események híre gyorsan eljutott a keleti országrészbe is, ahol az új törvényeket, különösen a jobbágyfelszabadítást lelkesen támogatták. A nemzetőrség felállításához Heves és Külső-Szolnok vármegyéből több ezer önkéntes indult el a gyülekező pontokra Kossuth hívására. A tiszafürediek az ország szerte ismert nyeregkészítő iparukkal is hozzájárultak a szabadságharc sikeréhez, folyamatosan készítették a huszárok számára nélkülözhetetlen füredi típusú nyergeket a hadsereg számára. Az 1834-óta álló tiszai fahíd fontos szerepet játszott a politikai és katonai események megszervezésében, hiszen a teher és személyszállítás ebben az országrészben erre a fő közlekedési útra alapozódott.

Tiszafüred a főparancsnokság állomáshelye

 

Kossuth Lajos többször is megfordult településünkön, ahol Lipcsey Imre helyettes kormánybiztos látta vendégül otthonában, először 1849. február 26-27-én. Ekkor zajlott a sikertelen kápolnai csata, amelynek következtében a lengyel származású Dembiński főparancsnok a további veszteségek elkerülése érdekében a Tiszán való átkelésre adta ki a parancsot és Tiszafüredet jelölte ki a főparancsnokság állomáshelyévé. A hadsereg tábornokai a sikertelen hadmozdulatok okait és a jövőbeli lehetőségeket mérlegelve komoly vitába keveredtek a fővezérrel. A nézeteltérések nyomán március 3-án bontakozott ki a „tiszafüredi zendülés” néven elhíresült esemény, amelyben Görgei Artúr tábornoknak vezető szerepe volt.

A helyszínre érkező Szemere Bertalan kormánybiztos igyekezett a hadsereg vezérkarában feszülő ellentéteket feloldani, ezért látván a főtisztek egységes kiállását, határozatával leváltotta Henryk Dembińskit és Görgei Artúrt nevezte ki a helyszínen állomásozó I., II., és VII. hadtest ideiglenes fővezérévé. A március 4-én sürgősen a helyszínre érkező Kossuth Lajos és Mészáros Lázár hadügyminiszter a Lipcseykúriában tartotta meg az ügy kivizsgálását, ahol a megjelenő főtiszteket meghallgatva elfogadta Henryk Dembiński lemondását, és megerősítette Görgei Artúr kinevezését.

A „kétórás szabad rablás”

 

Július 26-án a honvédek és az orosz csapatok között kisebb ütközet zajlott le Tiszaörvény és Tiszaszőlős határában, de az orosz fősereg átkelését nem tudták megakadályozni, így kénytelenek voltak visszavonulni a keleti országrész felé. Amikor Paszkievics tábornok serege megérkezett Tiszafüredre, a város elöljárói megadták magukat, így a sereg nem pusztította el a települést csak kétórás szabad rablást kapott. A világosi fegyverletételt követően sok tiszafüredi honvéd hazatért és igyekezett új életet kezdeni. A múzeum névadója Kiss Pál tábornok Pétervárad parancsnokaként megmenekült a megtorlások elől, kegyelmet kapott és 1867-ig a városban élt és gazdálkodott feleségével, a mai Városháza helyén állt kúriájában.

Múzeumpedagógiai

 

A kiállításban az eredeti dokumentumok (okiratok, újságok, röplapok, festmények), használati tárgyak és fegyverek mellett viselet rekonstrukciók, tapintható kiállítás és ólomkatonás terepasztal is megtekinthető és kipróbálható. Múzeumpedagógiai foglalkozások segítenek élményszerűen megismeri a kor nagyjait és emléküket, tetteiket az utókor számára megőrizni és továbbadni.

Legyél Te is huszár– kalandos felfedezőnap az 1848-49-es tiszafüredi események nyomában
Múzeumpedagógiai program

Legyél Te is huszár!

Legyél Te is huszár– kalandos felfedezőnap az 1848-49-es tiszafüredi események nyomában

Választható foglalkozások:

  • jelmezes történelemóra és tárlatvezetés
  • kézműves foglalkozás
  • fegyversimogató

Választható kézműves foglalkozások:

  • huszár csákó és párta készítése
  • kokárda készítése

Nyári nyitvatartás (június 1. –  augusztus 31.):

Kedd-szombat: 10-16 óráig

Téli nyitvatartás (szeptember 1. – május 31.):

Kedd-péntek: 10-16 óráig

Felnőtt jegy 1000 Ft
Nyugdíjas
Diák
Családi jegy
500 Ft
Tárlatvezetés 3000 Ft
Fotózás, videofelvétel készítés  2000 Ft

5350 Tiszafüred, Tariczky sétány 8.

Tel.: +36-59-352-106

E-mail: info@kisspalmuzeum.hu